Elkészült a közgyűjtemények digitalizálási stratégiája
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kulturáért Felelős Államtitkársága elkészítette azt a közgyűjteményi digitalizálási stratégiát, amelynek a célja az lesz, hogy biztosítsa a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Szem előtt tartják, hogy az eddigi szempont mellett, ami az állományvédelemre szorítkozott (megőrzés, feldolgozás, bemutatás hármasára épülve), megjelenjen a felhasználói szempontokat figyelembevevő, közzétételi célú digitalizálás, amely elősegíti az egész magyar kulturális örökség dinamizálását, hozzájárul az állampolgárok digitális kompetenciáinak fejlődéséhez, közvetve pedig a gazdaság élénkítéséhez. Fontos szempont, hogy a digitális közzététel révén nőjön a társadalmi hasznosulásuk is.
A stratégia a Digitális Nemzet Fejlesztési Program részeként készült, melynek első szakaszában, 2020-ig a közgyűjtemények digitalizált állományának meg kell közelítenie az 50 százalékot a teljes digitalizálandó állományhoz képest.
A cél emellett, hogy a digitális tartalmak egy közös kereső felületen legyenek elérhetők, a digitális oktatási stratégiához igazodva pedig 40 százalékkal emelkedjen a digitális tananyagok száma, és nőjön a közgyűjtemények tartalomszolgáltatását igénybevevő felhasználók száma.
A második szakaszban, 2025-ig, az audiovizuális archívumokat szeretnék teljes körűvé tenni, és a teljes Kárpát-medencében működtetni az internetes archiválási szolgáltatást.
A Digitális Jólét Program, illetve a kulturális alapellátás célrendszerével összhangban álló Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia itt érhető el.
Forrás: MTI  2017. július 3.

Megosztás