Bogos Zsuzsanna „Isten asztaláról” című cikkében olyan vadon termő növényeket és azokból készült ételt, vagy leleményes eszközként való használatukat mutatja be, amiket manapság maximum jobb esetben gyógynövényként tea vagy borogatás gyanánt használjuk. Pedig eleink még ettől is többre tartották őket. Csodálkozva olvashatjuk, hogy a gyékény általános kenyeret helyettesítő élelmiszer volt, éppúgy, mint pl. a tarackbúza, vagy a makk. A sulymot megfőzték, vagy lisztjéből pogácsát sütöttek, a pitypangot főzelékként ették. A nyírt csapolták a levéért, Gyegyóban cukroka helyett fenyőgyantát rágcsáltak, aminek ráadásul fogtisztító hatása is volt. Ezekről és a többi Isten adta haszonnövényünkről olvashatnak a cikkben.

Forrás: Múlt-kor 2017. tavasz 130-131. oldal

Megosztás