Afrikából érkezhetett Indonéziába a hobbit.

Az indonéziai Flores-szigeten 2003-ban talált emberféle, a Homo floresiensis, aki 54 000 évvel ezelőtt élt a szigeten, közkeletű nevén a hobbit csontjainak eddigi legalaposabb tanulmányozása alapján ausztrál kutatók úgy vélik, legvalószínűbb, hogy az emberféle afrikai ősöktől származik és nem a Homo erectustól (felegyenesedett ember), ahogy azt korábban feltételezték, tették közzé Canberra-ban.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai szerint a hobbit minden valószínűség szerint a Homo habilis - előember - faj "testvére", amelynek legkorábbi, 1,75 millió éve élt maradványaira Afrikában bukkantak antropológusok. Korábbi elmélet szerint a Homo floresiensis a jóval nagyobb testalkatú Homo erectustól származik, amelynek maradványait a kutatók megtalálták az indonéziai Jáva szigetén. Az egyetem által április 20-án ismertetett tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nincs bizonyíték ezen elmélet alátámasztására.

"Az elemzések azt mutatják, hogy az emberi fejlődés fáján, a Homo floresiensis valószínűleg a Homo habilis testvére volt, ami azt jelenti, hogy a kettőnek közös őse volt" - idézte Debbie Argue-t az Eurek Alert tudományos hírportál.  "Lehetséges, hogy a Homo floresiensis Afrikából származik és onnan vándorolt el, vagy a közös ős vándorolt el Afrikából és fejlődött valahol Homo floresiensissé" - magyarázta.

Az ausztrál szakemberek korábbi kutatásaikban főként a koponya és az alsó álkapocs vizsgálatára összpontosítottak. Legújabb elemzéseikben a koponya, az álkapcsok, a fogak, a kéz, a láb és a váll 133 pontját vizsgálták. Egyetlen adat sem támasztja alá, hogy a Homo floresiensis a Homo erectustól származik. Számos jellegzetesség, mint az álkapocs struktúrája azt támasztja alá, hogy a hobbit jóval primitívebb volt a felegyenesedett embernél.

Az elemzések alátámaszthatják azt az elméletet, hogy a hobbit jóval korábbi időből, több mint 1,75 millió évvel ezelőtti őstől származik. Ha ez a feltételezése igaz a tudósoknak, akkor a hobbit a legkorábbi Homo habilis előtt jelent meg.

Mike Flinders professzor statisztikai modellezéssel is elemezte a kapott adatokat. "Amikor elvégeztük az elemzést, az világosan alátámasztotta a felegyenesedett emberrel való kapcsolatot. A Homo floresiensis az emberi evolúció fáján egy nagyon primitív helyet foglal el. 99 százalékig biztosak lehetünk abban, hogy nem a Homo erectussal áll rokonságban és majdnem 100 százalékban, hogy a hobbit nem egy deformálódott Homo sapiens" – tették közzé Canberrában a kutatási eredményt 2017. április 21-én.

Forrás: MTI

Megosztás