1. Digitális gyermkevédelem : A Digitális Jólét Program (DJP) keretében a szakmai és társadalmi szervezetekkel szorosan együttműködve elkészült Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának (DGYS) célja, hogy megvédjük gyermekeinket az internet káros tartalmaitól és módszereitől, a kockázataitól, valamint összehangolt lépésekkel felkészítsük a gyermekeket, szüleiket és tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra. 

2. Szülők segítése a digitális világban: Dr. Baracsi Katalin, internetjogász előadása szülők / felnőttek számára

3. Ingyenes segítség igénybevételének lehetőségei: Pro bono – Önkéntes pszichológiai segítők a koronavírus COVID-19 járvány kapcsán. Segítő szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) a koronavírus krízise kapcsán segítséget nyújtanak online vagy telefonon keresztül

4. Szülők támogatása videójáték használattal kapcsolatban: A képernyő előtt töltött idő jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben, részben a digitális oktatás, részben a szükségszerű otthonlét, kevesebb szabadtéri program miatt. Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány által összegyűjtött segédanyagot találják itt.

5.  Játékos indulatkezelési módszerek karanténba szorult gyerekekhez: Teljesen rendben van, ha mostanában feszültebbek, irritáltabbak, többet panaszkodnak, gyakrabban pityeregnek, sűrűbben veszekednek, jobban félnek vagy épp unalmukban nyűgösködnek a gyermekek, hiszen mi felnőttek is pont így vagyunk ezzel, de ettől még nyilván nem könnyű velük, és sok szülő szeretne konkrét eszközöket arra, hogyan csillapíthatná a kedélyeket. Ehhez adunk itt néhány konkrét javaslatot.

6. Játékos indulatkezelési módszerek karanténba szorult kamasz gyerekekhez: Az összezártság eszméletlenül katalizálja a szülői  ráébredési folyamatot: "A gyerekem „kicsit felnőtt”, ugyanakkor nem kevésbé hangosítja az ezzel kapcsolatos ellenérzéseket és indulatokat: "- Ki ez az ellenséges személy az én cuki otthonomban? - Miért ilyen pontpontpont? Mit csináltam rosszul?- Mivan?! Már ne dumáljak? Nincs már rám szüksége?! - Már nem az én jelenlétem/törődésem boldogítja? - Hol van már? Mikor jön már haza? Mi a francot csinál?- Hová tűnt a hatalmam fölötte, és az a magabiztos érzés, hogy mindentől meg tudom óvni?- Hogyan tudnám támogatni a leválását, ugyanakkor megőrizni a kapcsolatunkat?" Ezeknek a nehézségeknek a kezeléséhez adunk ötleteket.

7. Szalézi tájékoztató oldal a "Szülőknek a gyermekvédelemről és online zaklatásról"  A linek tájékoztatásat kaphatnak szülők és pedaogógusok, hogy hogyan védjék meg gyermekeinket a digitális veszélyektől? Miként tanítsák meg a tudatos és felelősségteljes önvédelmet, a digitális országúton való biztonságos „közlekedést”?

 

 

 

 

 

Megosztás